Kalp tüm memelilerin olduğu gibi köpeklerin de en önemli daha doğrusu hayati organı ve köpeklerde de ne yazık ki çok sayıda kalp hastalığı ile karşılaşılabiliyor. Köpeklerde kalp hastalıklarının oluşumunda farklı etkenler rol oynuyor, ancak bu etkenlerin içinde besleme ve bakım hataları en dikkat çekici olanları. Zira yanlış besleme ve yanlış bakım aslında engellenebilecek kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Köpeğinize iyi bakmayıp,yanlış beslediğinizde kalp hastası olabileceğini bilmeniz gerekiyor. Köpekler kalp krizi geçirir mi sorusunun yanıtı evet ve bunu engellemek biraz da sizin elinizde.
Köpeğinizi aşırı beslemeyin
Köpekler hızla kilo alıyorlar ve obez köpeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Köpeklerde obezite başlı başına bir hastalık zaten ancak bununla kalmıyor zira birçok hastalığa da zemin hazırlıyor, kalp hastalıkları da bunlara dahil. Köpekler besleme hatalarının yanı sıra yeterli egzersiz yaptırılmaması nedeniyle de kilo alıyorlar ve şişmanladıkça sağlıkları giderek bozuluyor. Aşırı kilolu köpeklerin kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme olasılığı çok daha yüksek.
Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.
Belirtiler
Köpeklerde kalp krizi belirtilerini bilmek zamanında müdahale şansınızı yükseltecektir. Köpeklerde kalp krizi belirtileri diğer birçok hastalıkla benzerlik gösterir ancak bu belirtileri ciddiye almayıp veterinere başvurmamak köpeğin hayatını kaybetmesine yol açabilecek denli büyük bir hatadır.Köpeklerde kalp krizi belirtileri şunlardır;
- Kusma
- Letarji
- Topallama
- Kalp atışında hızlanma
- Vücut ısısında düşüş
- Nefes almakta zorlanma
- Zayıf düşme
- Ani çöküş
- Ölüm
Elbette ölüm durumunda artık geç kalınmıştır ancak bunun dışındaki tüm belirtiler fark edildiğinde olabildiğince kısa zamanda köpeği veterinere götürmek hayatını kurtarabilmenin tek yoludur.
Yaşlı köpeklerin düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmesi çok önemli
Köpeklerin yaşam süreleri arasında büyük farklar var; küçük köpek ırklarının içinde ortalama yaşam süresi 16-17 yıl olanlar, büyük köpek ırkları arasındaysa ortalama yaşam süresi 9-11 yıl olanlar var, dolayısıyla köpeklerde yaşlılık yaşı ortalama olarak belirlenebiliyor ve 6 yaşından sonra köpeklerin yaşlanmaya başladığı kabul ediliyor. Köpeklerin yaşlılık döneminde yani 6 yaşından sonra düzenli olarak veteriner kontrollerine götürülmesi, eğer imkan varsa checkup yaptırılması olası kalp sorunlarını erken fark edebilmek dolayısıyla kalp krizini önleyebilmek açısından son derece önemli.