Gökyüzünde sayıları giderek artan ‘Drone’lar değişik işlerde farklı amaçlarla yaygın bir şekilde kullanılsa da uçuş performansları daha kuşlarla boy ölçüşebilecek nitelikte değil. Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da bunun için kuşları gözlemleyerek ‘Drone’ların uçuş performanslarını geliştirmek için çalışıyor.
Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.
Öncelikle bilmeyenler için ‘Drone’ ne demek, onu açıklamak gerekiyor. Yerden kumanda edilen helikopterimsi pervaneleri olan irili ufaklı, değişik amaçlar için kullanılan hava araçlarına genel olarak ‘Drone’ deniyor. Üzerlerine kamera da bağlanabilen ve gökyüzünden görüntü alınan ‘Drone’ların sayısı gün geçtikçe artmakta. Gazetelerin teknoloji sayfalarında haberlerine de sıkça rastlıyoruz.
Gördüğümüz türlü türlü insansız hava aracı var. Fakat bu çeşitlilik ‘Drone’ların mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Bir kuş kadar kusursuz değiller örneğin. Kuşlar; hem şehirde hem de ormanda şiddetli rüzgarlarda yolunu rahatlıkla bulabilirken, ‘Drone’ teknolojisi bunun yanına bile yaklaşamıyor. Eğer kuşların konuşma yeteneği olsaydı muhtemelen sırlarının ne olduğu sorulurdu. Fakat Stanford Üniversitesi araştırmacıları bu gizemi öğrenmek için farklı bir yöntem bulmuş.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=YfAHXY97kTA
Yukarıdaki videoda gördüğümüz üzere bir kuş rüzgar tüneline sokuluyor ve bu küçük cüssesine rağmen şiddetli rüzgarlarla nasıl başa çıkabildiği araştırılıyor. Böylece daha stabil hava araçlarının üretilmesi hedefleniyor.
Diğer taraftan Stanford Üniversitesi’ndeki rüzgar tüneli, dünyanın en kuvvetli rüzgar tünellerinden biri olarak biliniyor. Buna rağmen bu kuşun ‘Drone’lara oranla çok daha başarılı bir performans sergilediği görülüyor. Ayrıca rüzgar testi sadece bu kuşla sınırlı tutulmayacak. Projenin başındaki David Lentink, sonraki hedeflerinin bir kuş sürüsünü rüzgar tüneline sokarak, sonuçları izlemeyi hedeflediklerini açıkladı. Kuşların hareketleri kameralar tarafından kaydedilecek ve ağır çekimde iskelet ve kaslarının nasıl çalıştığı gözlemlenecek.
Kaynak: Yeni Şafak