in

Bu kafede bahşiş yok mama var!

İzmit’te “Ballad” adlı kafe, müşterilerden bahşiş kabul edilmiyor. İşletme sahipleri bahşiş yerine mama kumbarasıyla hayvanlara destek oluyor. Kafe Sahibi Cansu Dursun: “Bu kedi evlat edinerek başlayan bir hikâye”

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan “Ballad” isimli kafe, görenlerin “Bu uygulama başka yerlerde neden yok” diye sorduğu bir uygulamaya sahip.

İzmir Şehir merkezinde bulunan kafede müşterilerden bahşiş kabul edilmiyor. Kafede, bahşiş kutusu yerine hayvanlara destek olunması amacıyla “mama kumbarası” var. Müşterilerin bu kutuya attığı küçük paralar birikiyor ve hayvanlara mama oluyor.

İşletme sahipleri haftada bir kez biriken paralarla sokaktaki hayvanlara mama alıyor ve onları besliyor.

MAMA KUMBARASINA İLHAM OLAN HİKAYE

Bir kedisi ve bir köpeği olan kafe işletmecesi Cansu Dursun, mama kumbarasının çıkış hikayesini Ajanimo’ya anlattı:

“Köpek evlat edinmek için çok çaba harcadım sosyal medyalarda ilanlar aradım fakat bu kadar aktif değildi. Bana geri dönüş yapanlar ise; yaşım küçük olduğu ve öğrenci olduğum için nasıl bakacağımı sorguladılar. Ben nasıl araştırma yapmam gerektiğini bilmiyordum. Satın alınmasına çok karşıyım ve hata yaptığımı farkındayım”

“Sosyal medyada gördüğüm bir ilanla kedimi evlat edindim. İlanda anne kedinin terk etmesiyle yavru kedileri sokağa bırakmak zorunda kalacaklarını yazması dikkatini çekti ve evlat edinme olasılığı en düşük kediyi çok istedim. Geçici olarak evlat edinme serüvenim kalıcı evlat edinme kararım olarak sonlandı.”

“Bu yüzden yarım kalan hikayelere, sokakta yardım bekleyip o an yardım edemediğimiz göz göze geldiğimiz hayvanlara yardım etmek için bu kumbarayı kafeye koyarak ve kendimizden katkılarıyla mama desteğiyle hayvanlara yardım olmaya çalıyoruz.”

‘İLERİSİ İÇİN ÇOK FARKLI HAYALLERİMİZ VAR’

“Mama kumbarası yokken de biz elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyorduk bu destekleri büyütmek istiyoruz, ilerisi için çok farklı hayallerimiz var. Barınak veya çiftlik açmak istiyoruz.”

TİP BOX YERİNE MAMA KUMBARASI

“Genelde kafelerde çalışanlar için tip box olur biz onun yerine mama kumbarası koyduk. İnsanlar buradan aldıkları para üstünü mama kumbarasına da atabilir. Herkesin bir lira iki lira katkısıyla ay sonuna para toplanıyor ve o parayla kendi bütçemizden de katarak mamalar alıyoruz. Müşterilerimizin işletmemize mama kumbarası sayesinde destek olması istedik.”

“Böyle bir şey yaparak çevremizde ki insanlara da örnek olmaya çalışıyoruz. Kafemize gelen genç yaşta ki çocuklar yardım yaptıklarında vicdanen rahatlıyor ve sorumluluk bilinci kazanıyorlar. Onlara örnek olduğumuz için mutluyuz.”

‘MÜŞTERİLERİN GÜVEN PROBLEMİ VAR’

“Müşterilerin bu kumbara gerçekten hayvanlara yardım için mi toplanıyor? diye sorduğu çok oluyor. Güven problemleri var. Biz bahşiş yerine atılan miktarı mama da değerlendiriyoruz. Normal bir kafede olsalardı bu parayı bahşiş için atacaklardı. Her haftanın bir günü dağıtıma çıkıyoruz. Her ay atılan miktar değişiyor. Haklı olarak insanların güven problemi var. Bizde bu yüzden sosyal medyalarımıza mama dağıtım videoları ekleyeceğiz”

İşletme sahibinin dağıtım yaparken çektiği video

KEŞKE TÜM KAFELERDE OLSA

“Bilinen alanlarda dağıtıyoruz. Ayrıca rastgele dağıtmakta çok keyifli. Eşim ve ben sahilde yürüyüş yaparken bile yanımızda mama taşıyoruz o esnada aç olan bir kedi ya da köpeğe mama veriyoruz”

Kafemize sürekli olarak gelen kedilerimiz, köpeklerimiz var. Soğukta üşüyorlar. Onları içeri almaktan çekinmiyoruz. Bu konuda netiz. Butik bir işletmeyiz ve burada herkes birbirini tanır bu yüzden kimse hayvanları sorun etmiyor.”

“Keşke İzmit’te tüm kafelerde tip box kalksa ve hayvanlar için mama kumbarası konsa böylece İzmit köpekleri için tüm sorunlar kalkar ortadan. Elimizden geleni ve üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz”

Kafenin yan tarafı

Ukraynalı fenomen kedi ‘Stepan’ savaştan kaçmayı başardı

Yeşil deniz kaplumbağası yumurtalarında yüzde 500 artış