Bizler kış günü sıcacık evlerimizde yaşarken dışarıda soğuk hava şartlarına karşı mücadele eden birçok hayvan var. Peki bir köpek soğukta ne kadar süre hayatta kalabilir hiç düşündük mü?
Her hareketleriyle içimizi ısıtan köpekler soğukta üşür mü?
Soğuk havalarla karşılaştığımızda birçok önlem alabiliyoruz, köpeklerin tüyleri olduğu için ise herhangi bir tedbire gerek olmadığı yanılgısına kapılabiliyoruz. Köpeklerin doğal vücut sıcaklıkları insanlara oranla daha yüksek olsa da uzun süre dışarıda bırakıldıklarında, köpekler üşüyen canlılardır.
Sibirya kurdu ve Bernese dağ köpekleri gibi istisnai ırkların soğuk havalara karşı vücut sıcaklıklarını koruyabilme özellikleri vardır, yine de “sokak köpekleri üşür mü?” ya da “köpekler üşür mü?” sorularının yanıtı ne yazık ki evet olarak karşımıza çıkar.
Köpeklerin üşümesi ve bu hissin süreklilik kazanması donma ve hipotermi gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle köpeklerin üşüdüklerini gösteren belirtilerin yakından takip edilmesi gerekir.
Köpeklerde üşümeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Köpeklerin ne kadar üşüdükleri belirli faktörler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Tüy yapıları en belirleyici faktörlerden biridir. Çift katmanlı tüylere sahip olan Samoyed, Sibirya kurdu ve Newfounlands gibi köpek cinsleri soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır.
İnce tüylere sahip köpekler ise en çok üşüyenlerdir. Köpeklerin tüy yapılarına ek olarak tüy renkleri de ne kadar üşüdüklerini etkileyebilir. Siyah, kahverengi gibi koyu renklerde tüylere sahip olan köpekler güneş ışığını daha iyi absorbe ettikleri için açık renkli tüylere sahip köpeklere oranda daha az üşüyebilirler.
Küçük ırk köpekler boyutlarına oranla daha çok yüzey alanına sahip oldukları için büyük ırk köpeklere oranla daha kolay ısı kaybederler ve daha çok üşürler. Tüy yapıları kısa veya ince olduğunda üşüme seviyelerinde artış yaşanmaktadır.
Kilo vücutta fazla yağ birikimi ile karakterizedir ve bu yağ tabakası köpekleri soğuktan koruyan bir kalkan görevi görür.
Zayıf köpekler daha kilolu olanlara oranla daha çok üşürler. Fazla kilo bu noktada bir avantaj olarak düşünülse de yol açtığı sağlık sorunlarının üşümekten daha tehlikeli olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Köpeklerin hangi yaşam evresinde olduğu ve yaşları da ne kadar üşüdüklerini etkileyebilir. Yavru köpekler, yaşlı köpekler, hasta köpekler vücut sıcaklarını dengelemekte zorlanabildikleri için sağlıklı ve yetişkin köpeklere oranla daha çok üşürler.
‘Soğuk hava köpekler için birçok tehlikeyi beraberinde getirir’
Çok üşüyen bir köpek hipotermi geçirebilir. Köpeğin vücut ısısı normalin altına düştüğünde ortaya çıkan bir durumdur. Köpeğin ateşi düşmeye devam ederse, kasları sertleşir, solunumu ve kalp atışları yavaşlar ve köpek potansiyel olarak ölebilir. Donma daha az yaygındır, ancak yine de olabilir. Bu yüzden soğuk hava köpekler için birçok tehlikeyi beraberinde getirme riski yüksektir.
Soğuk ve yağışlı havaya uzun süre maruz kalmak, köpeğinizin solunum yollarında iltihaplanmaya ve sonunda zatürreye yol açabilir. Zatürre, özellikle yaşlı köpekler ve köpek yavrularının yanı sıra zayıflamış bağışıklık sistemine sahip köpekler için tehlikelidir.
Bir köpek soğukta ne kadar süre hayatta kalabilir?
Orta boy köpekler (25-50 pound) derece başına 30 saniye dışarıda kalabilir. Küçük köpekler (15-25 pound) derece başına yalnızca 15 saniyeye ve ekstra küçük köpekler (15 pounddan az) derece başına 7 saniyeye dayanabilir. 10 derece veya daha soğukta, kılavuzlar yarıya kesilir.
Titreyen bir köpeği nasıl ısıtırız?
Onları çok hızlı ısıtmak vücutları için bir şok olabilir, bu yüzden onları korunaklı ve sıcak ama çok sıcak olmayan bir yere götürün. Evcil hayvanınız ıslaksa, bir havluyla nazikçe kurulayın. Onları yavaşça ısıtın. Bunu altlarına ve üstlerine kalın battaniyeler koyarak yapabilirsiniz. Ayrıca daha önceden hazırladığımız https://ajanimo.com/soguklarda-kopeginiz-icin-alabileceginiz-tedbirler/ içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.