in

Ankara Büyükşehir Belediyesi göçmen kuşlara özel yuva yapıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, göçmen kuşlara özel yuva imal etti. Tamamı atık malzemelerden geri dönüştürülerek yapılan 17 adet leylek yuvası, Doğa Araştırmaları Derneği gönüllüleri iş birliği ile belirlenen mahallelere monte edildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden göçmen kuşlara özel yuva

Ankara Büyükşehir Belediyesi, göçmen kuşlar özel yuva üretimine başlayarak doğa dostu bir projeye imza attı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı kendi atölyelerinde atık malzemelerden geri dönüştürülerek üretilen materyalleri kullanarak göçmen kuşlar için özel yuva imalatı yaptı.

Doğa Araştırmaları Derneği gönüllüleri ile iş birliği yapan Büyükşehir Belediyesi, 17 adet yuvayı Beypazarı ve Güdül’de belirlenen mahallelere monte etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden göçmen kuşlara özel yuva imal edildi

Başkent’ten geçen leylekler için güvenli yuva

Baharın müjdecisi olarak bilinen leyleklerin göç güzergahı üzerinde bulunan alanlara özel yaşam alanları oluşturmak için harekete geçen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atıl halde bulunan demirlere yuvarlak form vererek yuva haline getirdi.

Yaklaşık 1 ton ağrılığı taşıma kapasitesine sahip yuvalar boyanarak hazır hale getirilirken, enerji nakil hatlarında yuva yaparak elektrik çarpması tehlikesiyle karşı karşıya bulunan leylekler bundan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan güvenli yuvalar sayesinde daha iyi koşullarda yaşayabilecek.

Gönüllülerle el ele, göçmen kuşlara özel yuva

Sıcak ülkelere göç etmeden önce Başkent’te de konaklayan leyleklerin göç güzergahlarını inceleyen Doğa Araştırmaları Derneği gönüllüleri ile iş birliği yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Başkent’te leylek nüfusunun sürdürülebilirliğini ve yuvalanmalarını sağlamayı amaçlıyor.

İmal edilen yuvalara Ankara genelinde budanan ağaç dalları ve yeşilliklerin yerleştirilmesine yardımcı olduklarını, leylek ve diğer kuş türlerinin neslinin korunması ve sağlıklı ortamlarda yaşamaları için Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaptıklarını belirten Furkan Ton, şöyle konuştu:
“Bu projemizi ABB’nin desteği ile yürütüyoruz. Ankara’nın farklı ilçelerinde leylek yuvaları ve farklı kuş türlerine yuvalar yapıyoruz. Leylek yuvalarını tamamladık ve gözlem yaptığımız alanlara montajını gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyesine, Güdül ve Beypazarı Belediyesine de ayrıca teşekkür ederiz. Hepsinin ayrı ayrı emeği var.”

Büyükşehir ekipleriyle hazırlanan platformları leyleklerin üreme ve konaklaması için doğal sit alanı olarak kabul edilen Güdül Yeşilöz ve Güneyce Mahalleleri ile Beypazarı Akçakavak ve Kayabüklü Mahallerine monte ettiklerini ifade eden gönüllülerden Evren Yavuzcan, “Hayvanlar söz konusu olduğunda iş yapmayı ve katkı sağlamayı çok seviyorum. Özellikle bu zamanlar leyleklerin göç etmeye başladığı zamanlar. Eksik olan yuvaların tamamlanması ve daha fazla leyleğin kolayca yuva yapıp hızlıca adapte olabilmelerini sağlamak için iş birliği yapıyoruz” dedi.

Taşkın bölgesindeki kediyi böyle ısıttı

ABD’de 17 yeni kırkayak türü keşfedildi