Kedi dostlarımızın sağlıklı, mutlu ve uzun bir hayat geçirmelerinde aşıların önemi büyüktür. Aşılar kedilerin yavruluğunda ve yetişkinliğinde olabilecek hastalıkların önüne geçmektedir.
Veteriner hekimlerin sitelerinden aldığımız bilgilere göre kedi dostlarımıza yapılması gereken aşıları sizler için derledik.
İnsanlar gibi kedilerinde aşı vurulma ihtiyaçları vardır. Kedilerin mikrop ve bakterilerinden korunması için uygulanması gereken çeşitli aşılar bulunmaktadır. Mikrop ve bakteriler kedilerde ölümcül hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmalı, kedi dostlarımızın yaşamlarını sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için “aşı takvimine” uymalıyız.
AŞI TAKVİMİ NEDİR?
Kedilerin yavruluğundan itibaren düzenli olarak vurulması gereken aşılar vardır. Kedilerde hangi yaşta hangi aşıların gerekli olduğunu, aşıların ne zaman vurulacağını gösteren, takvime “aşı takvimi” ya da “aşı karnesi” denilmektedir.
İÇ VE DIŞ PARAZİT AŞISI
Yavru kediler için 6-8 hafta arasında iç ve dış parazit aşısının ilk dozunun vurulması gerekmektedir.16 haftadan büyük yetişkin kediler 3 ayda bir kez uygulanmalıdır.
Kedi iç parazit belirtileri ;
- İshal
- Kanlı dışkı
- Halsizlik
- Şişmiş karın
- Aşırı zayıflama
- Kusma
Kedi dış parazit belirtileri ;
- Deri üzeri kızarıklık
- Deride kaşıntı
- Tüy dökülmesi
- Deri ve tüy renginde değişim
KARMA AŞI
Yavru kedilerde 2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır. Karma aşı kedilerin Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus, Feline Panleukopenia gibi tehlikeli hastalıklara karşı korunmalarını sağlar.
FELİNE RHİNOTRACHEİTİS (HERPES VİRÜS ENFEKSİYONU)
Kedi nezlesi. Kedilerde üst solunum yollarında hırıltılı solunum, öksürük, gözlerde akıntı, salivasyon, kilo kaybı ve ateşle karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın etkeni feline herpes virüstür. Kedilerin üst solunum yollarında lokalize olan ve çok bulaşıcı viral bir hastalıktır.
FELİNE CALİCİVİRUS
Kedilerin en önemli respiratorik rahatsızlıklarından birini oluşturan calicivirusler aynı zamanda pek çok hayvanı da enfekte edebilmektedir. En yaygın semptomları ağızda yara, diş etlerinde kızarıklık gibi belirtilerdir.
FELİNE PANLEUKOPENİA (GENÇLİK HASTALIĞI)
Kedilerin bulaşıcı, akut seyirli, ishal (kanlı olabilen), kusma ve ileri derecede dehidrasyona sebep olan viral hastalığıdır. Kedilerin gençlik hastalığının (panleukopenia) etkeni parvovirüstür. Hastalık genellikle bir hafta kadar sürer ancak ölüm oranları oldukça yüksektir. Kedilerde aşılama yüksek seviyede koruma sağlamaktadır.
LEUCOCELL AŞISI
Kedi lösemi virüsü,(Feline Leukemia) kedileri enfekte eden bir retrovirüstür. Kedilerde kanser tipinde ilerleyen ciddi bir hastalığa yol açar. Yavru kedilerde 15 gün ara ile 2 Doz uygulanmalıdır. Yetişkin kedilerde yılda 1 Doz tekrar edilmelidir.
KUDUZ AŞISI
Kediler de kuduz hastalığına yakalanabilir. Kuduz virüsü taşıyan bir hayvan tarafından ısırılan ya da açık yarası ile kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyası ile temas eden kediler kuduz kapabilir. Kuduz virüsünü barındıran salya vücuda girdiğinde kuduz belirtileri gelişmeden önce haftalar ve hatta aylar boyunca vücutta kalabilir.Neyse ki önleyici kuduz aşıları sayesinde çözüm oldukça kolaydır ancak olası bir kuduz virüsünün belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Davranış değişiklikleri:
- Ateş
- Saldırı
- Çevresel uyaranlara aşırı tepki: Ses, ışık, dokunma gibi uyaranlara aşırı tepki. Var olmayan cisimleri ısırma davranışı.
- Salya akması: Kuduz olan kedinin ağız kasları etkileneceği için yutkunamazlar.
- Ses çıkaramama:
- Kasların kontrolünü sağlayamama: Kuduzda gelinebilecek son evre, kasların kontrol kaybıdır. Bu durum felç ve komaya yol açacaktır.